+385/51/880-186 - ID. COD: HR-AB-51-040227918 info@krktourist.com

HORVÁTORSZÁGRÓL  ÁLTALÁNOSAN

Horvátország északnyugaton az Alpoktól és keleten a Panon síkságtól a Dinári hegylánc központi részén keresztűl, az Adriai tenger déli részéig húzódik.

A Horvát köztársaság területe 56.542 km2, a vízfelülete pedig 31,067m2. Lakossága 4.437.460 fő. Az 1185 szigetből 67 lakott, a legnagyobb szigetek pedig a Krk és a Cres (Cresz).

 

KRK SZIGETE

A Kvarnerói öbölben fekszik ( helyezkedik el ), összekötve a szárazföldről a krki hídon 1309 m át.

Területe 409,9km2, az Adria legnagyobb szigete és a jó összeköttetésének köszönhetően kivételes túrista központ.

Kitűnik enyhe, mediterán éghajlatával, majd 2500 napsütéses órával évente!

Krk sziget területének hossza 38 km, szélessége 20 km és 2 részre van osztva: északi részére – alacsonyabb, erdöben dús, termékenyebb és népessebb, déli részére – többnyire kopasz, karszt és imitt–amott sűrü erdő fedi.

A Krk szigete „ARANY SZIGETKÉNT” emlegetik (INSULAE AUREA”) ,

mivel gazdag szölőben,  olajfában, nagyszámú derült napos órákban, 1500 növényfajtával, 30 egyedi kétéltüvel és csúszómászókkal ismert, több mint 1450 fajta lepkével………

Az „arany” sziget történelmi értékekben bövelkedik, minden városka és helység gazdag történelemi emlékeivel várja Önt hogy felderítse titkait!

A sétaösvény és a partisétány karban van tartva, az út megjelölve és vezeti az „arany sziget” szépségei felé.

Krk különleges sziget

– minden helységnek meg van a maga sajátossága, szépsége. Javasoljuk, hogy szálláshelyük városán kívül látogassák meg a sziget más részeit is, ismerkedjenek meg jelentőségükkel, szépségükkel és a lakosságával, akik szívesen állnak szolgálatukra.

Krk – a barátságos sziget

A sziget legnagyobb helységei : Omisalj ( Omisály), Njivice (Nyivice), Malinska ( Malinszka), Krk város ( adminisztrativ központ ), Punat és Baska (Báska).

Feltétlenül látogassa meg Vrbniket, mely híres a „Vrbnicka zlahtina” ( Vrbnicska zslahtina ) minőségi boráról. A Zalhtina és még két neme borfajtánk, kizárólag itt, Krk szigeten terem. Vrbnikben mindegyiket megkóstolhatja!

Természetesen még sok –sok kisebb helység – mely hagyományban dús – várja, hogy felkeressék és felkutassák.

HOL TALÁL MEG MINKET ÉS HOGYAN JUT EL HOZZÁNK?

A krki hídtól 25 km-re és csak 6 km-re van a Valbiska ( Valbiszka ) komphajókikötőtől, ami átvisz Cres ( Cresz ), Mali Losinj és Rab szigetekre. Rab sziget megközelítésének ez egy új módja. Ugyan az út valamivel hosszabb, de szebb, változatosabb, biztonságosabb.

 

A mi idegenforgalmi irodánk ( agenció ) a Krk sziget északnyugati részén van, MILOHNICI ( Milohnityi ) helységben, GLAVOTOK helységbe vezető úton, BRZAC és LINARDICI ( Linárdityi ) faluk között helyezkedik el.

 

Ezek a települések egyedi, érintetlen helyek, egészséges és romantikus természettel körülvéve. Igazi választás mindazoknak, akik lelküket és testüket szeretnék pihentetni.

Ez a gyönyörű táj, amelyet népszerűen SOTTOVENTO (olasz – szél alatti) néven is említenek – neveznek, a sziget legenyhébb éghajlati részének tartják, erdővel, olajbogyófákkal és zölddel dús.

Ha szeretik a madáréneket, tiszta tengerben fürödni és élvezni a gyönyörüséget, mégis mindenhez közel, amit csak a „modern” ember óhajt , EZ A HELY CSAKIS ÖNRE VÁR!

 

Közelben vannak a következő szórakozási lehetőségek: Malinska, Krk, Punat, Baska és máshol is, mindössze 15 km-nyi távolságra, ahol számos esemény van szervezve – rendezve. Mi szívesen útba igazítjuk Önöket.

A sok étterem és a gazdag kínálatról, a káveházakról és egyebekről ne is beszéljünk!

Szívből ajánlunk a partnereink közül.

 

Kívánnak – óhajtanak „ aktiv” pihenést?  Ebben is segítünk!

Molnar-Gabor utazási iroda

Az ÖN UTAZÁSI IRODÁJA: MOLNÁR-GABOR 

BRZAC : egy bájos falucska, gyönyörű erdő veszi körűl, a sziget legnyugatibb részen helyezkedik el, GLAVOTOK közelében. A Szép stranddal, a helyi lakosság csónakos kikötőjével díszelkedik.  Mellete van a sziget egyik legszebb kempingje is a „kamp Glavotok”. Ma népszerü kirándulóhely, bár hajdanán…….

Hajdanán Glavotok ismert volt mint CAPUT INSULAE, a krk-i Frangepánok (Frankopan) hercegének nyaralója, ehhez tartozott a szép kápolna is, amit 1468 – ban adományozott földterülettel együtt Bosnyák Mátyás atyának, kolostoralapítás céljára. A mai Szűz Mária szeplőtlen fogantatásának szentelt kolostortemplom 1507 – ben épült.  

Az itt élő Ferencesek a glagolita írásmódot használtak.  A szent mise is óhorvát nyelven folyt le.

Fontos  megjegyezni, a horvát kúltúrális hagyomány nagyszámú glagolita írásu emléket hagyott hátra, a legrégebbi íras 1510.-ből ered.

Glavotokon volt az első  nyomda is „SERAFINSKI TISAK” , az ismert lekszikográfus és szlávistának , Dragutin A. Parcic (1832-1902) köszönve.

A múlt században a templomot újjáalakitották, így gyakran szerveznek lelkigyakorlatokat, összejöveteleket…..

A szent Krsevan (Krseván) kistemplom a Cavlena (Csavléna) öböl felett, Milohnici falu alatt áll, kb. 3,5 km-re a kolostortól fekszik.

Több mint valószinű, hogy az V-VII században épült, történelmi-művészeti jellegű, a korai középszázad épitészet tipusa. A temploma területe 129m2,a rá jellemző görög kereszttel.

Rijékában, 1956.június 25-én határozatot hoztak, hogy állami védelem alá helyezik. Kijelölt sétánnyal, szabályos útmutatóval rendelkezik, ami elvezeti ehhez a különleges helyhez.

 

KEDVES VENDÉGÜNK, SZERETETTEL ÜDVÖZÖLJÜK HORVÁTORSZÁGBAN, KRK SZIGETEN!

 

KÖSZÖNJÜK SZÍVES BIZALMÁT! A MI FELADATUNK ÉS CÉLUNK, HOGY AZ ÖN PIHENÉSE FELEJTHETETLEN ÉS EMLÉKEZETES LEGYEN. AZ ÖNÖK MEGELÉGEDETTSÉGE ÉS A POZITIV REAGÁLÁSA A MI LEGNAGYOBB MOTIVÁCIÓNK LESZ!!

Ha bármi további kérdése van, ne habozzon felhívni minket!

Beszélünk magyarul!